NOSF i magazin br.28


Što je uopće NOSF?


Ivana Delač Horvatinčić
urednica proze, NOSF magazin



Hrvatskom fandomu vrlo poznat pojam, no velikoj većini šire populacije nažalost još uvijek nepoznat, NOSF je više od jedne stvari. Jedna od tih je NOSF portal, koji redovito donosi vijesti iz domaće i strane žanrovske književne i filmske produkcije, ali i vijesti iz znanosti, astronomije i tehnologije. Naglasak je, ipak, na događanjima u Hrvatskoj, pa se na NOSF portalu mogu naći vijesti o hrvatskim SF konvencijama, književnim događanjima, natječajima, radionicama i sl., a sadrži i poveću zbirku linkova - bilo SF linkova općenito, bilo linkova sa savjetima za pisce i one koji bi piscima željeli postati.

Zatim, tu je NOSF forum, okupljalište esefičara, ali ne samo njih, na kojem se raspravlja o svemu i svačemu (kao i na većini foruma, heh), od filmova i knjiga (po mogućnosti spekulativne fikcije, ali ne nužno), pa do znanosti, religije... Meni osobno je to najdraži forum i na njemu sam svakodnevno, jer je super ekipa i teme su stvarno zanimljive, i to mi je, na neki način, virtualni dom. Osim toga, na forumu se nalazi i literarna radionica, kao i podforum na kojem forumaši mogu postati svoje priče i dobivati otvorenu, iskrenu i konstruktivnu kritiku (i to je još jedna posebnost ovog foruma - ta je kritika zaista maksimalno objektivna i konstruktivna. Osim toga, neke od boljih priča mogu čak biti objavljene u Parseku ili NOSF magazinu)
...što je, dakle, NOSF magazin?......


Pa nas to vodi do zadnjeg pitanja - ...

NOSF magazin je online časopis u PDF izdanju, posvećen znanstvenoj fantastici i srodnim žanrovima, kojeg stvaraju, oblikuju i objavljuju entuzijasti i skribomani okupljeni oko NOSF portala i foruma.

Kontinuirano izlazi od 2000. godine, a zamišljen je kao online fanzin koji objavljuje domaće SF priče. Do 2006. godine uređivao ga je Davor Banović (brojeve 1 do 21, te posebna izdanja NOSF Special, NOSF Odd Tales i NOSF Digresija), urednik i začetnik NOSF portala i samog magazina.

Od 22. broja NOSF magazin uređuje Irena Rašeta s ponešto različitom uređivačkom politikom. Osim priča domaćih autora, NOSF magazin od sada objavljuje i članke, reportaže, recenzije, eseje, intervjue i td., vezane uz SF i srodne žanrove.

Ujedno, NOSF magazin objavljuje posebne priloge na engleskom jeziku kojima je cilj stranoj publici približiti domaće autore.

NOSF magazin izlazi tri do četiri puta godišnje.


(sa http://nosf.net/magazin/)

U 28. broju NOSF magazina (info i download ovdje mogu se čitati priče, članci, vidjeti neki zgodni likovni uratci...


Od priča, tu su pripovjetke Danila Brozovića, Davida Kelečića, Mirka Karasa, Damjana Despota, Tomislava Beštaka i Ružice Pavković, kao i NOSF specijal u čast lika i djela Arthura C. Clarkea s pričama Deana Silića iz Rijeke, Aleksandre Radojčić iz Užica te Vida Vukasovića iz Beograda. Članci su o seriji i filmovima Dosjei X te o egzoskeletima, zatim o projektu Shadow Unit, o Neilu Gaimanu te o BiH fandomu i književnoj produkciji, a ilustratori predstavljeni u ovom broju su Biljana Mateljan i Boris Samec.

Za idući broj, koji je predviđen za kraj godine, raspisan je i literarni natječaj koji kaže:

Ovoga puta vas pozivamo da nam šaljete priče s temama vezanim uz CERN-ov eksperiment. Što će nam Large Hadron Collider pokazati i dokazati? Hoće li nas pojesti crne rupe? Hoće li se otvoriti nove dimenzije? Možda se dogodi nešto što ni najmaštovitiji znanstveni umovi nisu u mogućnosti zamisliti? A što ako se ne dogodi ništa? Kako će to utjecati na budućnost i vjeru ljudi u znanost? Pišite nam … Objasnite nam … Zadivite nas svojom maštom … Najbolje priče bit će objavljene u sljedećem broju NOSF magazina kojeg planiramo za kraj 2008. godine.

Rok za slanje: 20.12.2008.

Propozicije: RTF formatu, font Times New Roman veličine 12, prored 1.5., numerirane stranice, navedeno ime i prezime autora i naslov priče

Adresa za slanje: nosf-tekstovi@nosf.net





srijeda , 17.09.2008. u 10:47






<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  rujan, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Travanj 2010 (2)
Prosinac 2009 (2)
Siječanj 2009 (1)
Prosinac 2008 (6)
Studeni 2008 (5)
Listopad 2008 (10)
Rujan 2008 (11)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

hermetičari... ne, sfermentičari trebalo bi nas se zvati.

(s)fermentacija (vrenje) je skup biokemijskih reakcija koje dovode do pucanja složenih organskih molekula (žanra) u jednostavnije (s)tvari. sfermentaciju kataliziraju (f)enzimi, a to smo mi: katalizatori procesa.

O autoru



Sfermentiraj uredniku

sfermentacija@gmail.com

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr

Free counter and web stats

Autori

Bookmarkerica
*Apokalipsa jučer

Tatjana Jambrišak
*Dvadeset i osam milijuna sunaca

Aramis Zidić
*Sunčev vjetar

Gabrijel Barišić
*log in - far out

Dario Rukavina
*Žena koja je šaputala s gušterima
*Moj prijatelj pas
*Djevojka drevne tmine

Vlatka Jurić
*Priča o punom i praznom

Rudolf Lokas
*Sjemenke drugih dana
*Zmaj

Nataša Skazlić
*Silent Spark

Dorta Jagić
*Pakao

Damir Janković
*Ptica Zhi You Sheng

Deniver Vukelić Korvin
*Magla

Wall
*Pred vratima vodenice
*Čopor

Niccolo Ammaniti
*Željezo

Mihaela Gašpar
*Miris smrti

Pametni Zub
*Najljepše priče klasične sparine
*Pas i ja

Sandra Obradović
*Juha od sunca

Julijana Adamović
*Buksa

Ivana Kranželić
*Pismo s otoka

Jorge Luis Borges
*Aleph

Aleksandar Žiljak
*Sex i dubokomorske grdobine

Veronika Santo
*Mjera čovjeka



Uvodnik
*Tri priče o suncu